سلامت سینه زنان؛ نکات مهمی که باید بدانید
به مناسبت هفته ملی سلامت
بیایید سرطان پستان را بشناسیم و با آن بهصورت علمی روبرو شویم… سرطان پستان شایعترین سرطانی است که زنان به آن مبتلا میشوند. بهطوریکه یک نفر در هر 9 زن در طول زندگی خود سرطان پستان را به درجاتی تجربه میکند. این سرطان بر خلاف سایر انواع سرطان بهراحتی قابلدرمان است و هر چقدر زود تشخیص داده شود درمان آن سادهتر و موفقیتآمیزتر خواهد بود. به همین دلیل از نظر بهداشتی و از منظر پیشگیری ضروری است تا به دختران و بانوان جوان آموزشهایی در زمینه نحوه تشخیص سرطان پستان بدهیم. شکستن تابوی عدم آگاهی و صحبت در مورد سرطان پستان میتواند به خانمها در مسیر حفظ سلامت و طول عمر طبیعی کمک شایانی بنماید.
نکاتی برای حفظ سلامت سینه در زنان
برخی از زنان، به ویژه خانم های جوان، نگران کوچک یا بزرگ بودن سینه های خود می باشند. برخی دیگر نگران فرم و حالت سینه های خود هستند. اما آنچه همواره و برای همه زنان اهمیت دارد، سلامت سینه ها است. پس از وارد شدن به دهه چهارم زندگی، همراه با سایر اندام ها، پستان ها نیز شروع به تغییر می کنند؛ شیردهی و بارداری نیز می توانند سبب تغییر در این اندام ها شوند. یائسگی نگرانی را درمورد پستان ها افزایش می دهد. بنابراین این اندام غالبا درحال تغییر است و برای حفظ سلامت آن نیاز است تا یک سری از مراقبت ها انجام شود. در ادامه این مقاله به بررسی دقیق تر نکاتی برای حفظ سلامت سینه در زنان می پردازیم.
اهمیت ورزش کردن در سلامت سینه ها
ورزش کردن با کنترل وزن سبب پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان می شود. تحقیقات نشان داده است که زنانی که دارای اضافه وزن می باشند، بیش تر از سایرین مستعد سرطان پستان هستند. اضافه وزن میزان هورمون استروژن را در زنان افزایش می دهد؛ این هورمون اثر تحریکی بر رشد و تکثیر سلول های بدن دارد. در نتیجه اضافه وزن با تاثیر این هورمون، ریسک ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
نیازی به ورزش های سنگین نیست، بلکه 150 دقیقه ورزش با شدت متوسط در طول هفته، به میزان زیادی از سرطان پستان پیشگیری می کند. بهتر است پیاده روی جزئی از سبک زندگی شما شود.
بهترین غذاهای ضد سرطان سینه
یک رژیم غذایی ضد سرطان، به میزان زیادی در پیشگیری از ابتلا به سرطان مفید است. هرچه مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان در رژیم غذایی افزایش پیدا کند، خطر ابتلا به سرطان به مقدار بیش تری کاهش می یابد.
برخی از این توصیه های غذایی شامل موارد زیر می شوند:
- مصرف میوه و سبزیجات
- نوشیدن چای سبز به صورت روزانه
- افزودن گوجه فرنگی و زیتون به رژیم غذایی
- خوردن انگور به عنوان میان وعده
- افزایش میزان استفاده از سیر و پیاز در رژیم غذایی
- مصرف غلات کامل، زیرا حاوی مقدار زیادی فیبر و آنتی اکسیدان هستند
- استفاده از زردچوبه؛ چراکه خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد
سبک زندگی درست در حفظ سلامت سینه ها موثر است
با حذف برخی از عادت های غلط، و افزودن یک سری از عادت های درست به سبک زندگی، می توان از سلامت سینه ها مراقبت کرد. برخی از این اقدام ها عبارتند از:
- پرهیز از سیگار کشیدن: سیگار می تواند سبب بروز انواع مختلفی از سرطان از جمله سرطان پستان شوند.
- حذف نوشیدنی های الکلی: آمارها نشان داده اند که مصرف نوشیدنی های الکلی، احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.
- داشتن خواب کافی: کم خوابی سبب افزایش ملاتونین بدن می شود. به دنبال آن مقاومت انسولین و وزن فرد افزایش می یابد که هردو احتمال سرطان سینه را بالا می برند.
- دوری از استرس: برخی از متخصصین بر این باورند که استرس و عوامل عاطفی حل نشده، بیش تر از عوامل فیزیکی بر سلامت بدن تاثیر می گذارند.
با انجام خود آزمایی سلامت سینه های خود را چک کنید
طی انجام خود آزمایی پستان، فرد با دیدن و لمس پستان های خود قادر به شناسایی و تشخیص زودهنگام عوامل غیر طبیعی این اندام است. توجه کنید که این معاینه نمی تواند جایگزین معاینه پزشک شود. بهترین زمان انجام این معاینه، حدود 2 یا 3 روز پس از اتمام عادت ماهیانه می باشد؛ چراکه در این زمان پستان ها حساسیت و سنگینی کم تری دارند، بنابراین معاینه دقیق تر و آسان تر می شود. بعد از انجام معاینه کامل، در صورت مشاهده هریک از علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:
- لمس شدن توده در پستان
- بزرگ تر شدن اندازه توده های پیشین
- فرورفتگی پستان و یا نوک آن
- انحراف نوک پستان
- قرمز شدن پوست یا زخم شدن آن
- پوسته پوسته شدن، قرمز شدن و خارش نوک پستان
- وجود ترشحات غیرطبیعی از نوک سینه
بهتر است که درمان های هورمونی محدود شوند
دریافت روش های درمانی مبتنی بر هورمون های استروژن و پروژسترون، احتمال ابتلا به سرطان سینه را به میزان 24 درصد افزایش می دهد. آن ها که مستعد ابتلا به این سرطان هستند، به هیچ عنوان نباید از این روش های درمانی استفاده کنند. درصورت درمان هورمونی، توصیه می شود که هر شش ماه یک بار، دوباره مصرف این داروها با پزشک ارزیابی شود.
نظر دهید